dordeduca
0 evenimente in aprilie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
15 martie 2005

Si totusi marmotele….

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii
Nu sunt un consumator pretentios in materie de ciocolata astfel incat nu ma impresioneaza ce fac marmotele si vacile pe pasunile Alpilor, in schimb cand vine vorba de partii de schi ma tot intreb ce fac marmotele lor si ale noastre nu fac. Ca sa-mi rezolv dilema asta am fost sa ma documentez la fata locului, respectiv in Austria / Tirol. Stiu…nu sunt un bun roman si nu pun umarul la dezvoltarea turismului in statiunile noastre de iarna. Cu aceasta povara pe umeri am plecat intr-o sambata, trei masini, pline de schiuri, snowboarduri si clapari catre Vest. Vreme frumoasa, sosele uscate si serpuitoare, camioane saltarete, peisaje frumoase, radare, vamesi romani/unguri destul de zambitori, o noapte de odihna in Szeget, o depasire periculoasa de dimineata (fara amenda pana la urma) si multa autostrada: pe langa Budapesta, Viena, Salzburg, Innsbruck, Landeck si 6 km de drum ingust si cu serpentine pana in Ladis (un satuc tirolez cochet inconjurat de varfuri de 3000m). Gazda foarte primitoare, nu stia decat germana dar compensa prin entuziasm, iar pensiunea excelenta (perspectiva, conditii etc).
A doua zi am pornit sa exploram partiile. Domeniul Serfaus-Fiss-Ladis este unul din cele de top din Austria ca suprafata. Cele trei localitati sunt conectate atat la nivel de drumuri cat si ca instalatii de cablu si partii (skipass-ul este binenteles valabil pentru tot domeniul). Serfaus si Fiss sunt mai mari si mai cu viata iar Ladis-ul este un satuc mai linistit. Fiind o zona renumita, ca sa faci rezervare trebuie sa fii foarte hotarat cu cel putin o luna si jumatate inainte (mai ales daca nimeresti peste vacanta nemtilor; ex.: la inceputul lui ianuarie noi am mai gasit locuri doar la doua pensiuni pentru sfarsitul lui februarie). Mai exista varianta cu pensiunile din Ried (o localitate mai departe) dar presupune parcurgerea in fiecare zi a 10 km de drum foarte serpuitor si abrupt.



Partii
Domeniul este mare si se intinde in principiu in patru caldari alpine. Cel mai inalt punct de la care se coboara este pe la 2700m, iar ca instalatii sunt 5 gondole (tip Mazare J), telescaune acoperite, cateva telescaune neacoperite si putine teleschiuri. Partii pentru toate gusturile si competentele, snowpark-uri pentru boarderi si schiori competenti. O singura neplacere: partiile nu sunt numerotate ci au nume (dupa doua-trei zile nu mai este o problema). Martea se poate schia pe nocturna in Fiss de la 18 la 22 (este si un spectacol interesant pe partie la 20,00), miercurea intre 18,00 si 23,00 se poate in Serfaus (spectacol la 21,00) iar joia este aprinsa nocturna in Fiss pentru cei ce iubesc saniile.
Recomandare: Oberefahrt (partie neagra).
Skipass: 238 Euro / 10 zile



Viata culturala
Pe partie, restaurantele sunt bine amplasate pentru amatorii de vin fiert, ceai cu rom si gustari calde la pranz dar in jur de 15,30-16,00 se cam inchid, iar apres-ski-uri nu sunt asa multe (3 in Fiss si vreo 4 in Serfaus). Restaurante in oras sunt destule si interesante dar majoritatea inchid bucataria la 21,00 (se poate intampla ca la 21,06 sa nu vrea sa-ti mai dea de mancare). In principiu, atata vreme cat te incadrezi in sistemul orar german de viata nu exista pericolul sa ramai nemancat. In schimb daca te trezesti ca ti se face foame mai pe noapte nu ramane decat sa umpli golul cu bere (de altfel la fel de buna…).
Preturi la mancare:
- o portie de carnati traditionali (Berner Wurstel, Frankfurter) cu cartofi prajiti: 4,5-6 Euro
- un fel principal de mancare intr-un restaurant: 10-20 Euro
- specialitatile zilei in restaurante: 4 – 15 Euro
- o bere: 2 - 5 Euro



Pentru vacantele cu buget redus se poate alege varianta cu cazare in apartamente (tot in cadrul pensiunilor) care dispun de bucatarii complet utilate (mancarea de la supermarket este binenteles mult mai ieftina).
In plus: accesul fiind doar cu masina, nu am constatat fluctuatii majore pe weekend; partiile nu sunt aglomerate si sunt bine intretinute; zona este preferata de turistii mai linistiti astfel incat petrecerile se cam termina pe la 19,00.



Comparatie cu alte statiuni bifate deja:

Ischgl – se afla tot in Tirol, pe o vale aproximativ paralela cu Fiss-ul; domeniul este mare si se intinde atat in zona austriaca cat si in zona elvetiana (granita este undeva in mijlocul partiilor); este o statiune populata mai ales de tineri (apres-ski-urile se inchid dupa miezul noptii); cazarea chiar in Ischgl este destul de scumpa insa se poate sta decent in Mathon sau Galtur la 4 respectiv 10 km mai departe (autobuze gratuite din 10 in 10 minute).
info: ischgl.at

St. Anton – se afla pe o treia vale in aceeasi zona; domeniul este foarte mare (acopera trei localitati mari: St Anton, Lech si Zurs); este o statiune destul de scumpa insa se poate sta foarte bine in pensiunile din zona periferica.
info: arlberg-stanzertal.at



St. Moritz (Elvetia) – e cam la 60 de km de domeniile de mai sus, destul de multe partii, valea este mai larga si decorul mai pierde putin din spectaculozitate, orasul mult mai mare, multe magazine cu renume; este o statiune fancy de foarte mult timp, in consecinta foarte scumpa, si in plus am vazut si un manelist roman cu o masina adecvata care nu avea nici o treaba cu schiul. In concluzie nu va recomand sa stati mai mult de o zi pe acolo.



Kitzbuhel – este un domeniu mare in zona Salzburg, la o altitutine comparabila cu cea de la Poiana, destul de scumpa chiar in oras dar cu preturi decente in localitatile din jur (ex. Kirckberg)

________________
Studiu de caz: Schi in Alpi
______
Autor:
 
Tag-uri
Nu exista tag-uri atasate.
Impresii
Contine 66 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorAprilie 2024 Anul urmator
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]