dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
07 martie 2005 alex

Peeping London

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii
Intro.
Londra era una din locatiile punctuale de pe to - do list-ul meu geopolitic, probabil din timpuri prepubere. Fascinatia a pornit probabil de la limba vorbita de actorii filmelor cu viteza pacanituri si alte zgomote, a continuat cu MTV&co si trendurile culturale pornite din capitala UK. Am pornit cu precizarile astea ca sa-mi puteti estima entuziasmul asociat sansei de a face o scurta plimbare peste canal.

Dedesubt.
Sightseeing-ul a inceput imediat dupa parasirea aeroportului si plonjarea in reteaua de metrou. Britanicii au fost destul de harnici la capitolul asta, istoria underground-ului incepand pe la 1860 - pe la 1933 harta arata cam asa. Acum sunt 12 linii insumand fix 415 km lungime.
Acesta a fost locul in care am putut observa vigilenta antiterorista manifestata printr-o voce care ne-a urmarit aproape peste tot facand apel sa nu cumva sa ne uitam boccelutele prin locuri publice. Evident, exista si postere destul de dese cu acelasi mesaj, pe care l-am regasit de altfel in multe alte locuri aglomerate din Londra. Desigur, bastinasii sunt obisnuiti de mult cu asa ceva respectivele masuri fiind insa destul de impresionante pentru un mioritic pasnic si fara preocupari prea serioase pentru securitatea nationala.



The city - take1.
Pe la 8:30 ne-am cazat si am iesit sa infruntam metropola intr-o prima tura de recunoastere.
Fascinatia continua - Londra e cel mai apropiat loc de Babylon - inca n-am dat o raita prin Tokio sau NY pentru o parere definitiva. Nu stiu cum sta la capitolul eskimosi si zulu insa cred ca in 30 secunde de mers fiecare colt al lumii ti se arata prin reprezentanti vii - intr-o distributie destul de echilibrata. Am inceput cu o rapida recunoastere a locurilor cu poze din manualul de limba engleza din gimnaziu - Picadilly Circus, Trafalgar Sq, Big Ben, SOHO. Nitel coplesitor, exista si se intampla cam multe lucruri pe unitatea de suprafata.
Bifarea pozelor din manualul de engleza/ghidurile turistice era insa doar pe la inceputul todo list-ului meu. Am fost(si sunt) interesat mai mult de Londra vie, ca fenomen, oamenii de pe strada si din metrou, grafitti, Virgin Megastores, Chinatown etc. Si intr-adevar, urbea nu pare de loc lenesa - cel putin cat am vazut eu, intr-adevar mai mult prin centru.
Nu stiu cat de adevarat e dar ma gandeam daca proportia intre Londra si Bucuresti e exact proportia Tamisei fata de Dambovitza..

Day #2
Dimineata am fost sa ne amenajam expozitia dupa care am reluat plimbarile prin city.
La Buckingham am constata ca vigilentii pazitori ai reginei nu sunt exact ca-n reclame. Ei exista, au cusme imblanite dar, ca si in cazul animalelor imblanite sunt despartiti de turisti de un gard inalt de zabrele. La porti exista politisti clasici, foarte binevoitori de altfel si dispusi sa apara in poze. Unul dintre ei ne-a zis ca exista totusi in libertate un gardian cu uniforma clasica insa la un palatel din apropiere si ar fi trebuit sa traversam un parc pe undeva - asadar, daca chair vreti sa interactionati cu asa ceva exista o sansa insa nitel ferita de masa mare a turistilor.
Am plecat mai departe prin Green Park unde ne-am uitat cum hranea lumea veverite, lebede, porumbei etc.
Am ajuns acasa, ne-am schimbat, ne-am parfumat & imbarbatat urmand sa dedicam restul zilei vernisajului.




Easton Motel - mica paranteza despre hostelul nostru.
Relativ ieftin - cand zic relativ ma refer la faptul ca vorbim de Londra si ca era destul de central. Camera dubla fara baie, mic dejun englezesc. Asta stiam de la inceput, ce am aflat insa in seara cand am ajuns - evident carand niste bagaje cu o inertie relevanta - e ca rezervasem o camera la ultimul etaj [4] pe niste scari extrem de inguste si cu usi la fiecare etaj - am aflat mai tarziu ca ingineria asta se datoreaza unui incendiu din istoria moderna a Londrei - usile au menirea sa impiedice eventuala raspandire a focului. In afara de scari, am mai remarcat o chestie cu puternic specific local (de care auzisem dar trebuia sa vad si eu): chiuvetele - exista 2 robinete insa cu tevi separate - se presupune ca pui dopul si lasi sa curga cat crezi ca e cazul si te speli in acumularea de apa astfel obtinuta. Nu prea inteleg care e treaba.. chiar li se pare practic sau le e rusine sa isi schimbe traditia? Apropo de traditie, e foarte interesant de mers pe locul din fata a unei masini cu volanul in dreapta, senzatii pline de adrenalina - asta chiar in conditiile in care n-am masina si reflexele mele de sofer sunt destul de timide.




Day #3 Zi turistica.
Azi am reluat si aprofundat zonele pe care le vazusem in seara primei zile. Am intrat intr-un Virgin Megastore: 4 etaje pline de rafturi cu CD-uri. Poti sa asculti orice cd de acolo, trebuie sa fluturi cd-ul prin fata unui cititor de coduri de bare care e legat la o baza de date cu primele 1-2 minute din fiecare melodie de pe cd-urile din magazin. In afara de cd-uri am zabovit si pe la raionul de carti & reviste unde mi-am alergat privirea pe titluri si autori despre care citisem dar acum ii tineam in mana, reviste de visual culture, design de care doar citisem in alte reviste sau pe net. Impresia generala e ca esti in locul unde se intampla lucrurile, de unde pleaca trendurile care apar pe la noi in cateva luni.
Voichita a tinut sa-mi arate IMAX-ul, cinematograful 3D. Vazusem reviste 3D insa cand lucrurile se misca spre tine e destul de palpitant. Ti se dau niste ochelari bicolori care te ajuta sa recompui imaginea de pe ecran. Sistemul de sunet e special, sala e aproximativ rotunda si exista difuzoare peste tot in jur, insclusiv in spatele ecranului. Am vazut Space Station 3D, un film despre constructia statiei spatiale internationale. Poate cea mai interesanta senzatie a fost cand am vazut redarea lansarii unei rachete, de la nivelul solului cu niste camere plasate la cativa metrii distanta. Probabil au fost distruse in momentul in care thrust-ul a ajuns la ele si in acelasi moment si la noi :)

O nu foarte lunga plimbare pe cheiul Tamisei ne-a dus la Tate, muzeul de arta contemporana - alt punct pe care mi-l doream cu ardoare sa-l bifez. Ghinion. Programul de vizitare se incheia la 18:00 asa ca am luat-o aproape la fuga prin incaperi, mai mult in sens de bifare/marcarea teritoriu decat vizitare de muzeu. Am apucat sa vedem ceva din colectia permanenta si exponate dupa care au fost facute pozele pe care le-am vazut prin carti. (despre Tate Modern ne-a mai povestit si Mihai)
Am incheiat seara in mod traditional intr-un pub din Covent Garden, in compania vioaie a lui John si Charlie




Day #4 - Cambridge
Ziua in care i-am vizitat la scoala pe Mihai (semnatar a cateva impresii pe ddd) si Andrei. Cei doi tineri invata intr-un sat la cam 80Km de Londra (1h de mers cu trenul). As putea spune ca plimbarea prin Cambridge a fost semi-initiatica. La prima vedere ar fi arhitectura baroc-grandioasa a majoritatii cladirilor colegiilor. Primul college a fost infiintat in 1284. Am vizitat college-ul in care a fost fellow Newton si acum ruleza Mr Hawking. Pe-acolo au mai trecut Nabokov, Darwin, Byron si mai recent insusi Printul de Wells. De altfel am avut onarea sa luam masa de pranz in Eagle Pub, un pub ca oricare altul daca acolo, 2 tineri n-ar fi anuntat ca au descoperit secretul vietii - structura ADN. Ah, si ca sa va impresionez de tot, de pe aici s-au inspirat producatorii Harry Potter cand au imaginat decorurile, daca ati vazut HP, ei bine, cam asa e la Cambridge - cel putin asa mi-au spus - cei care au vazut filmul.

click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size

Day #5
National Gallery. in afara vizionarea altor tablouri celebre pe pereti, am insistat (Voiki) sa prindem si un tur cu un ghid - au loc cate 2 pe zi - free of charge, ceea ce as recomanda oricui. O experienta foarte palcuta, un ghid informal, care ne-a trecut in 45 de minute prin cateva sute de ani in 4-5 tablouri. Exponatele sunt altele la fiecare tur, la alegerea ghidului. Alta chestie interesanta - acesti ghizi nu sunt angajati ai muzeului, sunt freelanceri - aceasta practica probabil ca elimina si prafuirea la care sunt supusi ghizii permanenti...




______
Autor: Alexandru Popescu
 
Tag-uri
Nu exista tag-uri atasate.
Impresii
Contine 47 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]